10 koraka kojim voda može pomoći našem zdravlju
Kategorija: Voda / 1 komentara / Apr 28 2022 / pregleda: 687

10 koraka kojim voda može pomoći našem zdravlju

Svi znamo da bez vode nema života! Predviđa se da će do 2025. godine voda imati veću vrednost od zlata! Voda je suština života, ništa živo ne može dugo opstati bez nje. Bez hrane možete živeti do mesec dana, ali bez vode se može preživeti samo nedelju dana. Ipak, ovaj esencijalni element života često uzimamo zdravo za gotovo.

Voda je prirodni rastvarač telesnih toksina, kao i veličanstveni hidratant ćelija. Voda takođe pomaže u ishrani našeg tela tako što omogućava protok hranljivih materija. Lekari savetuju da pijemo najmanje osam čaša kvalitetne prečišćene vode dnevno. Ipak, mnogi ljudi ne piju dovoljno vode, zamenjujući je kafom, čajem, sokom, sokom ili pivom. Ove tečnosti ne hidriraju ćelije; u stvari, kafa, čaj, soda i alkohol su diuretici, koji će dehidrirati telo osim ako ne popijemo više vode da bi izgubljenu tečnost nadoknadili. Mnogi od nas su hronično dehidrirani, što ima mnogo neželjenih efekata.
 

Čistoća i kvalitet vode su od presudnog značaja za naš organizam


Što je voda koju pijete čistija, to ste zdraviji. Čista zemljinim magnetizmom aktivirana voda izbacuje toksine iz vašeg tela. Najbolja voda za piće je izvorska voda, pod uslovom da je voda čista, hemijski i biološki ispravna i da sadrži sve korisne minerale su potrebni našem telu i da se voda konzumira se na izvoru jer je to tzv.“živa voda“ i njena struktura i raspored molekula je tada najiskoristljiviji za ćeliju.  Neke od kompanija za flaširanu vodu koje su ovde dostupne koriste izvorsku vodu, ali čim voda dugo stoji ona gubi svoju primarnu aktivnost i nema toliko benefiti za ćeliju. Formiraju se krupniji klasteri koje ćelija može teže da iskoristi. Drugi problem je sama plastika čiji kvalitet varira a posebno kada je u pitanju jednokratna ambalaža. Nije loše pre kupovine proveriti oznaku plastike na ambalaži.

Najbolja opcija kada je u pitanju gradska sredina je aparat za prečišćavanje vode na bazi reverzne osmoze /RO/. Procesom reverzne osmoze uklanjaju se sve nečistoće iz vode /uključujući i hlor i fluor/. Hlor biva uklonjen aktivnim ugljem dok fluor i kamenac bivaju odstranjeni membranom. RO sistemi mogu neutralisati i minerale, te iz tih razloga u aparatima postoje i mineralizatori /nadoknađuju kalcijum i magnezijum/ i magnetajzeri koji dodatno magnetišu vodu pretvarajući je u „živu vodu“ i vraćajući joj aktivnost, tako da ovako prečišćena voda biva najsličnija izvorskoj.

Bonus video: Kakvu vodu stvarno pijemo? Zamena filtera za vodu u SRBIJI U 2022!


Pogledajte samo nekoliko činjenica o vodi...
 

  • 70% naše planete je prekriveno vodom – ali je samo 3%  slatka voda
  • Manje od 1% slatke vode je lako dostupno za upotrebu
  • Telo odraslog čoveka sastoji se 70% od vode
  • Preko 80% ljudskog mozga čini voda
  • 80% naše krvi je voda
  • Čak i blaga dehidracija može usporiti metabolizam za čak 3%
  • Jedna čaša vode će ugasiti ponoćne napade gladi za 100%, kod osoba koje su na dijeti


10 koraka koji će vam pomoći da sačuvate zdravlje uz pomoć vode
 

  1. Započnite dan sa 1-2 čaše tople vode sa malo limete ili limuna da biste isprali bubrege i detoksikovali sistem
  2. Pijte najmanje 8 čaša kvalitetne vode dnevno.
  3. Slušajte svoje telo. Nemojte jesti ako niste gladni, umesto toga popijte čašu vode.
  4. Naučite da prepoznate šta vam telo govori – ako patite od glavobolje, bolova u stomaku, umora ili drugih uobičajenih tegoba, pokušajte da popijete čašu vode pre nego što uzmete lek.
  5. Popijte čašu vode pola sata pre obroka. Pomaže u „podmazivanju“ digestivnog sistema i sprečava stvaranje viška holesterola. Ovo će vam takođe pomoći da izgubite težinu, jer ćete jesti manje. Nemojte piti tokom obroka. Ako pijete uz obrok, to ometa probavne procese i može dovesti do smetnji u varenju, kiselosti ili mučnine. Pijte vodu između obroka.
  6. Upijate vodu kroz hranu, pa pokušajte da jedete organski uzgojenu hranu
  7. Popijte čašu vode ako osećate da ste pod stresom. To će vam pomoći da se smirite.
  8. Nemojte piti previše čaja, kafe ili alkohola. Obavezno kada konzumirate ove tečnosti pijte više vode da biste to nadoknadilitečnost koju izgubite.
  9. Ako ste skloni alergijama, trudite se da u svakom trenutku budete dobro hidrirani, jer nedostatak vode u telu povećava lučenje histamina a samim tim povećava se i osetljivost na alergene. Zato se veoma često kod suvog alergijskog kašlja prvo hvatamo za čašu vode jer osećamo“suvoću grla“ koja nas tera da kašljemo.
  10. Završite dan sa 1-2 čaše pre spavanja. To je neophodno jer se tokom noći metabolizam usporava pa je veće i nagomilavanje toksina, a od velike je važnosti ostati hidriran i tokom noći zbog jetre i bubrega, najvažnijih organa za detoksikaciju. Takođe ne zaboravite da se noću nekada više znojimo pa je i gubitak tečnosti veći a samim tim i stepen dehidratacije.


Voda i njen značaj za organizam su nešto o čemu svi treba da razmišljamo u svakom trenutku jer od toga zavisi naše zdravlje. Svi smo mi napravljeni od vode i moramo da shvatimo da je ona ta koja je glavni nosilac informacija kroz naše telo i koja održava naše telo u balansu. Ako jednom izgubimo balans teško ćemo ga ponovo povratiti.

 

KOMENTARI (1)


  • Tanja
    Tanja     Link komentara
    28-Apr-22

    zanimljiv tekst i puno informacija!

Dodajte komentar