Edukacija

Značaj vode za vaše zdravlje

Zvuči tako jednostavno. H20 - dva atoma vodonika i jedan atom kiseonika. Ova supstanca takođe poznata kao voda, jedan je od najbitnijih elemenata za Vaše zdravlje i toliko je važna da Vaše telo zahvaljujući vodi ima specifičan sistem upravljanja sa ciljem da spreči dehidrataciju i obezbedi svoj opstanak. Voda može biti prisutna svuda, ali to ne uzmajte zdravo za gotovo.

Voda čini više od dve trećine težine ljudskog tela i bez vode možemo umreti za nekoliko dana. Ljudski mozak se sastoji od 95% vode, krv čini 82% vode, a pluća se sastoje od 90% vode. Pad u vodosnabdevanju našeg tela od samo 2% može izazvati znake dehidratacije: kratkoročni gubitak pamćenja, problem sa osnovama matematike i otežano fokusiranje na pojedine predmete, kao što je gledanje u kompjuterski ekran. (Da li imate problema sa čitanjem ovog teksta? Popijte vodu!) Blaga dehidratacija je takođe jedan od najčešćih uzroka umora tokom dana. Procenjeno je da 75% Amerikanaca ima blagu, hroničnu dehidrataciju. Ovo je prilično zastrašujuća statistika za razvijene zemlje, kao što su SAD, gde je voda uvek dostupna preko slavine ili flaširane vode.

Voda i zdravlje

Voda je važna za mehaniku ljudskog tela. Telo ne može da funkcioniše bez nje, kao što automobil ne može da se pokrene bez gasa ili nafte. U stvari, funkcionisanje svih ćelija i organa koji čine našu celokupnu anatomiju i fiziologiju zavisi od vode.

Voda služi kao “mazivo”

Voda služi kao “mazivo” za varenje u gotovo svim telesnim procesima. Voda u našoj pljuvački pomaže da olakša žvakanje i gutanje, obezbeđujući da hrana lako sklizne niz jednjak. Voda takođe “podmazuje” naše zglobove i hrskavice i omogućava im nesmetano kretanje. Kada telo dehidrira, voda se povlači iz zglobova. Manje “podmazivanja” znači veće trenje koje izaziva bol u kolenima i leđima, što potencijalno dovodi do povreda i artritisa. Čak i našim očnim jabučicama treba puno “podmazivanja” vodom da bi dobro funkcionisale i ostale zdrave i očuvane.

Nobel proizvodi

Kursna lista
Najnovije vesti
Kontaktirajte nas

Nobnek

Prve Pruge 1D, 11080, Zemun

Tel/fax:
011-20-16-449
011-20-16-410
011-20-16-401

Email: prodaja@nobel.rs

Tehnička pitanja: servis@nobel.rs

Pošaljite nam pitanje
 
 
okvir